El ioga i l’aigua

L’espai aquàtic ens porta quasi d’una manera involuntària a la pràctica del ioga i, si en som conscients, podem fer de la nostra visita a una piscina, el mar, un llac, un gorg o qualsevol lloc on ens puguem ficar a l’aigua, una pràctica de ioga molt beneficiosa.

Encara que no cal que sigui nedant, és així com m’he adonat de la gran vinculació que existeix entre la pràctica del ioga i el fet de moure’ns dins l’aigua. Doncs de sempre el meu esport preferit ha sigut la natació, tanmateix quan vaig començar a nedar, no ho feia bé, em cansava molt, fins que vaig incorporar a la pràctica de nedar la respiració.
 

Quan nedo vaig ficant i traient el cap dins l’aigua perquè el fet de mantenir el cap continuadament fora em comporta una sobrecàrrega de les cervicals. I és en aquest fet d’anar alternant la submersió del cap a l’aigua que incorporo la respiració. Em fixo quan respirem normalment, quan estem fora de l’aigua, i observo que el que fem és inhalar i exhalar, si aquests inhalar i exhalar els trasllado al moment de nedar i els faig coincidir amb els moments en què tinc el cap dins (exhalant) i el cap fora (inhalant) i ho faig a la mateixa velocitat que quan respiro fora de l’aigua, la respiració ja no és un inconvenient a l’hora de nedar i puc fer de la natació una pràctica relaxada.

Quan incorporo el ioga a la meva vida m’adono que el ioga també és una pràctica on l’eix central és la respiració, una respiració controlada en la qual quan inhalo, inhalo tot allò que m’és bo i que vull prendre de la vida (el Prana) i quan exhalo, exhalo tot allò del que vull despendre’m (l’Apana). I aquesta respiració controlada la trasllado a la natació. I així nedant, quan tinc el cap fora de l’aigua m’empleno de Prana i quan tinc el cap dins exhalo i buido fins que ja no em queda ni un últim alè i automàticament arriben les ganes de tornar a inhalar i de treure el cap fora i llavors nedar esdevé un exercici de Pranayama.  

I m’adono que quan encara no coneixia el ioga i nedava, ja practicava Pranayama, perquè el ioga està molt present en la nostra vida, sovint sense adonar-nos, perquè el ioga és una postura davant la vida.

Nota: Si no volem nedar, aquesta pràctica de respiració, també es pot fer parat dins l’aigua ficant i traient el cap de l’aigua.

Doncs, cap a l’aigua i falta gent !!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *