Patanjali fou qui a l’Índia, i al segle II abans de Crist, va recopilar la saviesa del ioga i la va plasmar en forma de sutres o aforismes.
En el tercer, d’aquets sutres, ens diu que “quan hi ha ioga, l’observador torna a la seva naturalesa”.
D’entrada, Patanjali ens diu que pot haver-hi ioga, o pot no haver-hi ioga, que jo interpreto com que en una pràctica de ioga cal crear ioga, no n’hi ha prou amb posar-se a fer postures o cantar un mantra de qualsevol manera, cal fer-ho de tal forma que es produeixi la màgia, i que es produeixi el ioga.
Llavors, quan es produeix el ioga, “quan hi ha ioga, l’observador torna a la seva naturalesa”. I quina és la naturalesa de l’observador?, és observar. Llavors si en la pràctica creem ioga, tornem a la nostra naturalesa d’observadors i d’observadores. Ens tornem observadors i observadores.
I això vol dir que amb la pràctica del ioga aconseguim veure la vida des de fora, com aquell que mira una pel·lícula. Amb la pràctica del ioga podem observar la nostra circumstància sense que ens afecti. I això comporta dos beneficis: Un és que en extreure’ns de la nostra circumstància ens evadim de la nostra problemàtica vital, i descansem. L’altre, és, que descansats, i veient la nostra circumstància des de fora, podem tenir més assertivitat a l’hora de prendre decisions i trobar solucions.
I per a concloure, no hem d’oblidar que encara que, de moment, només sigui a nivell micro, la ciència està demostrant que l’observador participa en la creació de la seva realitat. Tornar a la nostra naturalesa d’observadors i d’observadores, ens dona un poder molt potent, que és el de projectar la nostra realitat.
Si vols saber més sobre les ensenyances del ioga, i rebre informació sobre les activitats relacionades que organitzo, pots unir-te a la comunitat.